Logotyp för Synonymer.nu.
 

Om Synonymer.nu

Synonymer.nu är en sökbar databas över svenska synonymer. Till grund för databasen ligger Folkets synonymlexikon Synlex samt Folkets lexikon, men vi bearbetar databasen dagligen och lägger till nya synonymer samt tar bort en del "skräp-ord" som har lyckats hitta sig in i Synlex och Folkets lexikon.

Som ett komplement till synonymerna till ett ord visar vi även, om tillgänglig, den engelska översättningen av ordet. När man letar efter ett ersättningsord kan det ibland vara nyttigt att se vad ordet betyder på engelska, det kan ge inspiration. Den databas av översättningar som vi använder bygger på Folkets lexikon, men vi bearbetar även denna databas och ändrar eller tar bort felaktiga översättningar, samt lägger till nya. Folkets lexikon är fritt under Distributed Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license, vilket innebär att det även gäller för vår uppsättning av översättningar till engelska. De exempelmeningar som finns kopplade till många av orden i databasen är i huvudsak skrivna av oss, men vi har även tagit en del inspiration från bland annat svenska dagstidningar samt svenskspråkiga Wikipedia.

Vår bearbetning av databaserna är manuell, vilket innebär att vi sakta men säkert går igenom ord för ord och granskar dess synonymkopplingar och översättningar. Det är ett tidskrävande arbete, men å andra sidan är det en förutsättning för korrekta och välstrukturerade databaser. Vi har även börjat gruppera synonymer enligt godtyckligt valda grupper, detta för att förhoppningsvis kunna göra det lite smidigare att sovra bland funna synonymer, och därigenom enklare kunna hitta det ersättningsord man letar efter.Som ett ytterligare komplement har vi även börjat bygga upp en ordbok i samband med att vi bearbetar databasen, med målsättning att kunna ge en enklare förklaring över tillgängliga ord. Vi försöker även komplettera ord med bilder då är möjligt och vi har någon bild tillgänglig. På sikt vill vi att vår ordbok skall täcka in så många ord och begrepp som möjligt, och snarare mer bli ett uppslagsverk än en ordbok. Men en sak i taget. :-)

Men, vårt kanske största mål med Synonymer.nu är att sajten skall vara så användarvänlig som möjligt, oavsett om du som besökare sitter vid en dator, använder en mobiltelefon eller sitter med en surfplatta. Därför har vi lagt mycket energi på att anpassa sidan efter alla tänkbara scenarion. Likaså vill vi att det skall gå snabbt att söka efter synonymer, varför vi presenterar sökresultat direkt vid sökning utan att du som besökare skall behöva klicka dig vidare för att snabbt kunna se funna synonymer.

Om ni har några synpunkter eller förslag på hur vi kan förbättra Synonymer.nu, eller tycker att någonting fungerar riktigt dåligt, kan ni enkelt kontakta oss genom att använda kontaktformuläret här nedanför.

Kort historik om sajten

Tidigare hette denna sajt Synonymerna.se, och drevs därför även på domänen synonymerna.se. Men sedan våren 2024 har vi flyttat hela sajten till den nya domänen https://synonymer.nu, och således även döpt om sajten till Synonymer.nu! 🤗


Skicka ett meddelande