Logotyp för Synonymer.nu.
 

Synonymer till förhärskande

Här nedanför hittar du samtliga sex synonymer till förhärskande.


Vad betyder förhärskande

Sett till sina synonymer betyder förhärskande ungefär rådande eller dominerande, men är även synonymt med exempelvis "allmän" och "aktuell". Lite längre upp på sidan hittar du hela listan med synonymer till förhärskande. Vår databas innehåller även fem exempelmeningar på hur ordet förhärskande kan användas i en mening samt information kring ordets popularitet på internet.


Exempelmeningar för förhärskande

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet förhärskande kan användas i en mening, vilket kan hjälpa dig med att använda ordet på egen hand. Om meningen är hämtad från en officiell källa finner ni en länk till källan till höger om meningen.

 1. Den förhärskande inställningen var att "saneringsmogen" bebyggelse skulle rivas och ge plats åt nybyggnader.  
 2. Även om man skulle avstå från kött och ägg under fastedagar, så var ett visst mått av pragmatism förhärskande.  
 3. I och med detta verk kom man att överge den tidigare förhärskande allittererade versen och övergå till rimmad vers.  
 4. Den kontroversiella reformen utgör en liten öppning i kyrkans strikta celibatordning, som varit förhärskande i åtskilliga århundraden.  
 5. Descartes avvisar den teleologiska, eller ändamålsstyrda, syn på den materiella världen som var förhärskande i väst sedan Aristoteles tid.  

Exempelmeningarna är till stor del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar, böcker och Wikipedia används också.


Ordets popularitet på internet

Ett sätt att mäta hur populärt ett ord är när det gäller användande är att analysera hur ofta någon söker efter ordet "förhärskande" på internet, t.ex. genom en sökmotor såsom Google, Bing eller Yahoo. När det gäller ordet förhärskande förekommer det i genomsnitt ca. 170 sökningar på ordet per månad på internet.


Närmeord till förhärskande

I vår databas över ord finns 2 ord som innehåller eller liknar förhärskande.


Mer information om förhärskande

Andra sätt att lära sig mer kring vad förhärskande betyder kan vara att göra slagningar på särskilda nyckelord relaterat till ordet. Exempelvis hur man stavar till ordet eller vad definitionen av förhärskande är. Ett annat sätt som man även kan utnyttja är att leta efter antonymer till ordet, för att sedan söka vidare efter synonymer till de motsatsord man kunde finna.

Siffror om förhärskande

 • Antal bokstäver: 12
 • Antal vokaler: 4
 • Antal konsonanter: 8

Grundpoäng för förhärskande i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 25
 • Ordets poäng i Betapet: 26
 • Ordets poäng i WordFeud: 24

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är förhärskande synonymt med både rådande och dominerande, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymer.nu hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymer.nu kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss. Det finns ett kontakt-formulär på Om oss-sidan som är avsett för detta ändamål.